Anđela Janković, predsednica OSSI-ja u Rimu ispred Bazilike Svetog Petra

Već duže od 20 godina, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu – OSSI aktivno radi na povezivanju mladih ljudi iz Srbije koji studijski borave u različitim zemljama sveta. Trenutno, OSSI broji 24 međunarodna ogranka, a poslednji je otvoren nedavno – u Južnoj Koreji. Naših studenata ima na četiri kontinenta, od Evrope, preko Amerike i Azije, do Australije. Studenata koji svakodnevno doprinose radu organizacije ima oko 100, a kompletan broj OSSI-jeve baze trenutnih i bivših studenata u inostranstvu broji blizu 3000. Kao srodna organizacija, OSSI učestvuje i u radu Viber kanala “Dijaspora” koji moderira Tačka povratka.

Ovog meseca smo imali priliku da razgovaramo sa predsednicom OSSI-ja, Anđelom Janković, studentkinjom druge godine master studija korporativnih finansija na Luiss univerzitetu Rimu, koja je trenutno na studentskoj razmeni u Nici. U srdačnom razgovoru, Anđela nam je opisala kako izgleda studentski život u Rimu, izložila svoje viđenje razvoja karijere, eventualnog povratka u Srbiju i bliže opisala aktivnosti organizacije koju predvodi.

Studenti organizacije srpskih studenata u inostranstvu sede okupljeni u Skupštini Srbije na godišnjem događaju
Letnje OSSIlacije 2021.

Studije u Rimu, karijera i potom možda povratak

Kako izgleda studentski život u Rimu?
Rim je veoma živahan, uvek budan, i veoma prilagođen studentima. Postoje delovi grada u kojima uglavnom žive studenti, sa pristupačnim restoranima, kafićima i diskotekama.
Poznata je izreka da se Rim ne može obići u potpunosti za vreme života, tako da uvek postoje nova mesta i delovi grada koje studenti mogu da istražuju u slobodno vreme, tako da u Rimu nikada nije dosadno. Grad je idealan i za one koji žele mir, kao i za one koji uživaju u gužvi i turistima.
Dodala bih da je velika prednost i dobra povezanost Rima sa ostatkom Italije, kao i to da je aerodrom u Rimu jedan od najvećih aerodroma u Evropi, sa kojeg leti mnogo “low cost” kompanija i sa jako malim budžetom možete da obiđete Evropu.

Čime planiraš da se baviš nakon studija?
Finansije su moja velika strast, ali uz njih, posebno sam naklonjena i biznisu i menadžementu koje sam studirala na osnovnim studijama u Holandiji, tako da mi je želja da to spojim u svom budućem poslu. Volela bih da započnem karijeru u oblasti finansijskog konstaltinga i korporativnih finansija.

Da li planiraš povratak u Srbiju i kada?
S obzirom da se bližim završetku studija, došla sam do momenta velike odluke – ostati ili vratiti se. U Srbiji su mi porodica i prijatelji, ali smatram da imam više poslovnih mogućnosti u inostranstvu, posebno u mojoj oblasti studija. Kratkoročni plan mi je da u Srbiji boravim ceo poslednji semestar, dok pišem završni master rad i radim obaveznu praksu. Možda mi se tada i ukaže prilika da dugoročno ostanem, a možda se i odlučim da posao potražim negde van zemlje.
Smatram da ću, kada dođe momenat, doneti odluku koja je u tom trenutku najbolja za mene i moju karijeru.

Studenti organizacije srpskih studenata u inostranstvu sede na godišnjem okupljanju i smeju se
Letnje OSSIlacije 2022.

Reč predsednice OSSI-ja

Što se tiče OSSI-ja, koje ključne aktivnosti bi izdvojila i gde se one odvijaju?
OSSI aktivnosti su podeljene u dve celine – aktivnosti koje sprovode međunarodni ogranci i one koje sprovodi globalna mreža.
Međunarodni ogranci imaju cilj da povezuju sve studente koji su u državi ogranka, da organizuju neformalna druženja, ali i formalna u saradnji sa Diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Projekti globalne mreže se odvijaju u Srbiji i posvećeni su promociji studija u inostranstvu, organizovanju studentskih druženja tokom raspusta i razvijanju alumni mreže.

Neki od najvažnijih OSSI projekata su organizovanje prakse u DKP-ovima Republike Srbije u inostranstvu, projekat “pOSSIbility” kroz koji sarađujemo sa privatnim sektorom u Srbiji u cilju obezbeđivanja studentskih praksi u domaćim kompanijama, i projekat “Mladi u pokretu” koji mladima širom Srbije približava mogućnosti vezane za studentsku mobilnost.

Da li postoji neko veliko okupljanje svih članova na godišnjem nivou?
Naša tri najveća studentska okupljanja su Letnja i Zimska OSSIlacija i Summer Networking Event.
Zimska OSSIlacija se godinama održavala u Novom Sadu ili Banja Luci, i uvek je bila nakon završetka studentskog letnjeg semestra (krajem decembra). Summer Networking Event je neformalno druženje u Beogradu kojim proslavljamo završetak uspešne školske godine i obično se odigrava krajem juna ili početkom jula. Letnja OSSIlacija se takođe održava u Beogradu, tokom avgusta, i predstavlja našu godišnju skupštinu kroz koju proslavljamo uspeh OSSIjeve radne godine, donosimo bitne odluke o daljem toku rada i koristimo priliku da se zahvalimo partnerima, sponzorima i istaknutim OSSIjevcima na podršci.

Koji su planovi organizacije za predstojeću godinu?
Pre nekoliko meseci smo objavili OSSIum, platformu koja je spoj društvene i poslovne mreže i prva platforma ovog tipa koja će da poveže sve naše trenutne, buduće i alumni članove. U planu nam je da platformu dodatno razvijamo i spajamo sa postojećim OSSI projektima, poput pravljenja online sajma praksi koji će biti namenjen studentima u inostranstvu.
Radujemo se i pridruživanju novih članova koji će doneti svežu energiju i ideje za dalji razvoj i usmeriti organizaciju u najboljem smeru.