Сазнај како данас изгледа живети и стварати у Србији
Tročlana porodica ide u šetnju po prirodi, majka nosi haljinu na tufne, a mala ćerka belu suknju i šešir

Унапређење друштва у којем живимо мотивација је за велики број појединаца да учествују у модернизацији окружења у којем стварају кроз хуманитарне делатности, волонтирање или лично усавршавање. Са жељом да од дијаспоре учимо и да се са дијаспором повезујемо, циљ нам је да помогнемо овакво умрежавање на један продуктиван начин.

Низ иницијатива цивилног сектора као и многобројна струковна удружења и групе чије се области деловања и рада могу уклопити у неко од ваших интересовања, доприносе трансформацији модерног друштва у Србији. У складу са временом и могућностима, на располагању су вам различите иницијативе које можете подржати, друштвени кругови којих можете да постанете део али и пројекти који директно помажу најугроженијима у земљи.

Тачка повратка је ту да пружи информације кредибилних појединаца, организација и институција које се на квалитетан и транспарентан начин баве питањима од друштвеног значаја, као и иницијатива које могу помоћи да се друштво у Србији и иностранству боље повеже и сарађује.

Трудимо се да прикажемо програме на свим нивоима деловања (локални, покрајински и државни), на један непристрасан начин, са идејом да листу редовно ширимо и допуњујемо – сугестије и предлоге у том светлу редовно прихватамо. Између организација, институција и фондација које се налазе на овој страници и Тачке повратка не постоји никаква формална или програмска повезаност. Свака сарадња са пријатељима и партнерима пројекта Тачка повратка је увек транспарентно назначена у оквиру активности које се спроводе.

Допринеси временом

Волонтирање – Идеално за све наше људи који су рођени у дијаспори а имају жељу да стекну осећај како је то живети и стварати у Србији. Поред тога што се волонтирањем доприноси решавању одабраног друштвеног проблема, искуства млађих повратника који су пружали помоћ на овај начин потврђују да је активност била од пресудне важности за стицање радних навика, стручних знања и нових животних искустава.

contribute
contribute-bag

Стручна пракса у компанијама или државним институцијама на ограничено време

  • Програм стручне праксе Националне службе за запошљавање.
  • За особе које размишљају о повратку из Немачке може бити занимљив програм ‘’Интегрејтед Еxпертс’’ Центра за интернационалне миграције и развој који је подржан од стране ГИЗ-а и Немачке федералне агенције за запошљавање.
contribute-hands

Волонтирање у хуманитарним организацијама:

ОЦДоскоп је иницијатива Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и има за циљ успостављање јединствене базе домаћих и иностраних организација активних на територији Србије. На овом порталу можете пронаћи контакте и детаљне информације о организацијама према граду или регији у којој су активни и њиховом пољу деловања.

contribute-2

Допринеси знањем

Оспособљавање појединаца да реализују своје идеје у Србији све се више окреће систематизованом менторском раду. Као двосмеран процес сарадње у којем ментор и менти стварају сигурно окружење за размену идеја, искустава, контаката, мишљења и наравно подршку, чланови наше дијаспоре могу понудити своја професионална искуства и време да постану део неког од активних програма менторства и тиме помогну обликовању младих стручњака у земљи.

contribute-creative

Креативно менторство

Програм Креативно менторство има за циљ јачање капацитета сектора културе и пружи подршку перспективним професионалцима заинтересованим за усавршавање, умрежавање и размену знања и искуства.

contribute-share-knowlage

Подели своје знање

Програм Подели своје знање намењен је женама и усмерен је на изградњу међусобне подршке кроз дељење знања, искустава, јачање солидарности, промоцију добрих узора, умрежавање и оснаживање жена.

Допринеси новцем

Добробит за друштвену заједницу долази и од значајне филантропске подршке коју друштвено-одговорни пројекти и програми добијају од стране појединаца и организација у Србији и иностранству. Уколико желите да допринесете на овај начин и своја средства уложите у неку од иницијатива које подржавају развој локалног друштва, фондације и програми који активно делују у различитим пољима су:

contribute-3
Фондација Ана и Владе Дивац

Фондација Ана и Владе Дивац спроводи програме усмерене ка избеглим и расељеним лицима, у практичном решавању њихових животних и егзистенцијалних проблема са посебним акцентом на решавању њихових стамбених питања.

Фондација Новак Ђоковић

Фондација Новак Ђоковић настоји да обезбеди одрживо предшколско образовање за сву децу старости од 3 до 5 година кроз оснаживање локалних институција и организација.

Дечије село

Дечије село има за циљ да деца изласком из њега напусте и систем социјалне заштите јер су оспособљена за самосталан живот.

Блиц фондација

Блиц фондација је фокусирана на помоћ деци која живе у тешким условима или имају здравствене проблеме кроз изградњу стамбених простора и побољшање услова у нашим болницама.

Хуманитарна организација БУДИ ХУМАН – Александар Шапић

Хуманитарна организација БУДИ ХУМАН – Александар Шапић донира средства за лечење малишана у земљи и иностранству.

Фонд Б92

Фонд Б92 помаже бројне друштвено одговорне пројекте и све донације ће бити искоришћене за њихову имплементацију.

Српски филантропски форум

Српски филантропски форум је кровна организација фондација и донатора у Србији и окупља компаније, организације и појединце са циљем промоције филантропије као друштвене вредности.

Траг фондација

Траг фондација је један од лидера у области локалне филантропије и друштвене одговорности у Србији која спроводи активности усмерене ка одрживом развоју Србије.

ЕКСИТ Фондација

ЕКСИТ Фондација основана је са идејом да кроз бренд ЕКСИТ фестивала позиционира себе као лидера у мобилисању јавног мњења и доносиоца одлука у области развоја младих и промоције мира, креативних индустрија, заштите животне средине и брендирања дестинација.

Фонд за развој научног образовања “Петница”

Фонд за развој научног образовања “Петница” основали су радници и сарадници Истраживачке станице Петница у циљу обезбеђивања независног и стабилног финансирања и развоја образовних активности ИС Петница намењених младим талентима, али и улагању у развој квалитетних и иновативних програма у широком спектру природних, друштвених и техничких наука.

Пријави се на наш "Newsletter"