Сазнај како данас изгледа живети и стварати у Србији
Sastanak mladog tima, devojka u prvom planu koristi laptop računar

Повратак у Србију може бити једнако стресан као и пресељење у нову земљу, поготово ако сте у дијаспори провели више времена и нисте упознати са свим променама које су се током година дешавале. Започињање или наставак пословне каријере у Србији повезано је са низом питања на која смо се потрудили да пронађемо адекватан одговор и понудимо све релевантне информације на једном месту – сајту Тачке повратка.

Уколико имате упит за који нисте нашли податке или питање које нисмо покрили – контактирајте нас путем е-маил адресе info@tackapovratka.rs

 

Администрација и логистика

При повратку у Србију административни поступци могу деловати као прва велика препрека. Међутим, са изменама у функционисању државне управе и дигитализацијом, од јануара 2020. успостављен је сајт еУправа, који омогућује приступ различитим онлајн сервисима управе којима можете приступити и пре повратка у Србију и ефикасније организовати свој повратак.

study
work-card-1

Лична д����кумента

Ако су Вам потребна документа, овако можете доћи до њих:

Сазнај више
work-2

Царинске олакшице

Једна од најважнијих новина за све наше људе који живе и раде ван земље а разматрају повратак у Србију јесте измењена Уредба о царинским повластицама којом је лимит за ослобођања од плаћања увозних дажбина на предмете домаћинства који се увозе из иностранства подигнут са 5.000 на 20.000 ЕУР ако је повратник био у иностранству до десет година, односно потпуно је укинут за оне који су били ван земље дуже од 10 година.

Запошљавање и покретање бизниса

Било да сте одлучили да отпочнете свој бизнис или једноставно желите да се информишете о томе како изгледа тржиште рада у Србији, код нас можете добити све релевантне информације.

laptop

Прилике за запошљавање

Погледај огласе за посао који су специјално намењени кандидатима са међународним искуством.

Сазнај више

У сарадњи са poslovi.infostud.com  платформом развили смо посебан филтер који послодавци у Србији користе приликом постављања огласа за посао.

Све компаније које су заинтересоване да привуку талентоване стручњаке из дијаспоре, као и кандидате са међународном и искуством могу учествовати у ово програму – а наши повратници могу да пронађу прилике за запошљавање.

Почев од марта 2020. године измењен је порески режим обрачуна доприноса и пореза за запошљавање високо-квалификованих повратника.

Уз ослобођења од 70%, за повратнике који остварују нето зараду која 3 или више пута превазилази просечну плату у Србији, стимулише се привреда тако да запошљавање стручних кадрова из дијаспоре постаје доступније и повлашћеније и за послодавце и за запослене.

study-card-1

Повластице за повратнике

Испод можете добити одговоре на већину питања у вези са повластицама за повратнике

Сазнај више
study-card-2

Тражим посао

Ако тражите посао, све информације око Ваших обавеза и права можете сазнати овде:

Сазнај више

Поред државних институција и програма за запошљавање, постоје портали на којима можете пронаћи послове. Једни од најбољих примера тих портала су poslovi.infostud.com и Клик до Посла.

Ако Вас пак интересује запослење у једној од најуспешнијих привредних грана у Србији, ИТ сектору, информације можете пронаћи и на линкoвима Послови Стартит и HelloWorld.rs.

Ако покрећете бизнис, битно је да разумете екосистем у ком планирате да послујете.

Још практичних информација везаних за предузетништво можете пронаћи и на сајту о Предузетништву који је покренуло Министартство привреде као и на порталу Моја Фирма.

Више информација и вести о предузетништву и стартап култури у Србији можете сазнати на порталима као што су НетокрацијаНова Економија или Стартит.

work-card-4

Покрећем свој бизнис

Испод можете добити одговоре на већину питања која се јављају приликом покретања бизниса:

Сазнај више
work-3

Нострификација диплома

За нострификацију иностраних диплома задужена је Агенција за Квалификације. Од почетка 2020. процес нострификације је значајно скраћен и дигитализован. Више информација о процесу нострификације можете пронаћи на овом линку а упутство за покретање поступка признавања страних високошколских исправа ради запошљавања – професионално признавање се налази на овом линку.

Живот у Србији

Друштвени, културни и гастрономски аспект живота у Србији у великој мери утиче на жељу за повратком. На порталу Мове то Белграде, можете сазнати више о друштвеном животу у Београду и Србији а сличне информације везане за југ Србије можете сазнати на порталу Јужне Вести док будући Новосађани на располагању имају портал 021.

work-card-5

Породични живот

Испод можете добити одговоре на већину питања која се јављају по питању породичног живота:

Сазнај више

Пријави се на наш "Newsletter"

© Тачка повратка 2024. Сва права задржана.

Дизајнирано од стране ПопАрт Студија