Треће доба проведите у Србији
Stariji bračni par pozira na ulici ispred ulaza, muškarac ima sedu kosu, a žena plavu i oboje se smeju

Планирање живота након завршетка пословне каријере долази са низом изазова. Пензионисати се и одлучити се на повратак у Србију након деценија проведених у дијаспори није једноставан избор али може бити веома смислена опција за велики број наших грађана.

Кроз разговоре са повратницима који су овај пут прошли и вратили се у Србију након одласка у пензију, схватили смо да постоји мало дигиталних извора који на систематичан начин обједињује информације које су од значаја за доношење одлуке о повратку.

Управо због тога, вебсајт Тачке повратка осмислили смо као портал који на једном месту окупља одговоре на најчешћа питања која су од суштинске важности за планирање трећег доба у Србији.

Уз помоћ са административним проблемима, саветима и препорукама које се односе на повратак, желели смо да почнемо са изградњом платформе која вама може послужити и као основ за боље повезивање са другим повратницима, даљи развој хобија и личних интересовања и очување здравља и породичног живота, а са циљем побољшања квалитета времена које сте одабрали да проведете у Србији.

Здравље

Без обзира на то да ли сте пензију стекли у Србији или иностранству, у нашој земљи можете остварити право на обавезно здравствено осигурање, а држава Србија је такође потписница међународних споразума о социјалном осигурању са 29 земаља, којима су уређена питања признавања радног стажа, здравственог осигурања, исплате пензија и других давања.

Сваки од ова два типа осигурања има своје предности и мане, а на вама је да донесете одлуку која највише одговара вашим потребама. Најважнија разлика између приватног и државног здравственог осигурања је у обавезности: приватно осигурање је добровољно, а државно – обавезно здравствено осигурање. Права и обавезе у погледу обавезног здравственог осигурања одређене су Законом о здравственом осигурању, док су права и обавезе код приватног здравственог осигурања одређене уговором о осигурању.

study
comeback-card-1

Предности добровољног приватног здравственог осигурање на које указују повратници:

  • доступност услуга: не постоји ограничење на једну здравствену установу, један град, а некад чак ни на једну државу,
  • могућности избора: на вама је да изаберете где и када желите да се обави преглед или интервенција,
  • стандард услуга: у приватним здравственим установама опрема је модернија и новија, нема вишемесечног чекања и страха да вас нико неће примити,
  • редовни систематски прегледи: додатна вредност за општи здравствени билтен.

Следеће што раздваја приватно од државног здравственог осигурања је место пружања здравствене помоћи и лечења. Наиме, осим у државним здравственим институцијама, помоћ по основу добровољног здравственог осигурања можете добити и у приватним ординацијама, домовима здравља и лабораторијама.

Једна од предности обавезног здравственог осигурања је то што оно подразумева неограничени месечни износ за здравствене услуге. Међутим, због опремљености државних здравствених установа и просечно време чекања на преглед, многи се одлучују да ипак оду у приватну болницу или амбуланту, што подразумева и увећане трошкове који се одвајају за лечење.

comeback-2

Активан живот

Квалитет услуга и могућности за провођење слободног времена разликује се од државе до државе. Пре неколико деценија, разлике између западне Европе и Балкана биле су значајне али се ситуација у последњих неколико година доста изменила на боље и те разлике свела на минимум.

Искуства повратника пензионера говоре у прилог томе да Србија данас има да понуди све што је неопходно за један активан и здрав живот, а ми смо на основу препорука саставили листу предлога која може бити добра полазна тачка за истраживање и уживање у слободном времену.

comeback-card-2

Размотрите неке од најзанимљивијих опција:

  • Са бројним „wеллнесс“ садржајима и квалитетном услугом, бање у Србији важе за веома тражене дестинације за одмор – више информација о овоме можете добити кликом на следећи линк.
  • Поред бања, можете се определити да своје одморе проведете на некој од наших планина или у неком од градова који обилују историјским и културним садржајима.
  • За све оне који воле да истражују природу, више од 50 неоткривених дестинација се детаљима за смештај, планинарење и шетње можете пронаћи на сајту Србија као инспирација;
  • Уколико имате вољу и жељу за друштвеним ангажманом, можете постати члан/ица неке од многобројних удружења пензионера или се информисати о питањима везаним за живот пензионера у Србији кроз портал Пензин.
  • У Србији такође имате многобројне могућности за стицање нових знања и вештина које пружају образовне институције, а које су прилагођене специфичним потребама пензионера.

Ови извори представљају само део базе информација, савета и препорука које планирамо да развијамо у наредном периоду а према потребама повратника. Због тога држимо отворен позив да нас контактирате лично са својим предлозима и сугестијама, или уколико имате било каквих питања са којима вам Тачка повратка може бити од помоћи.

comeback-3

Пријави се на наш "Newsletter"