Carta Serbica

Сада можете да проводите време у Србији као страни држављанин српског порекла.

Carta Serbica

Коме је намењен програм?

Carta Serbica је програм намењен члановима дијаспоре српског порекла који не поседују држављанство Републике Србије а желе да у Србији живе, раде или се пензионишу.

На иницијативу Тачке повратка, уведена је олакшана процедура за добијање привременог боравка и радне дозволе за особе српског порекла. Привремени боравак се одобрава на годину дана уз могућност продужења а процедура важи за следеће категорије страних држављана:

Особе српског порекла рођене у бившим СФРЈ републикама

Особе српског порекла рођене у дијаспори

Особе српског порекла које не могу да стекну српско држављанство

Програм Carta Serbica успотављен је на основу измена Уредбе о критеријумима за одређивање категорија странаца и категоријама странаца којиима се привремени боравак у Републици Србији може одобрити независно од основа за одобрење привременог боравка. Текст Уредбе доступан је на линку

Carta Serbica

Ко су потенцијални
корисници?

Весна,

34

Рођена је у Книну 1988. године и са породицом је избегла у Канаду, без добијања статуса избеглице у СР Југославији. Као доказ о српском пореклу доставила је извод из пописа становништва у којем се са породицом изјаснила као припадниик српског народа.

Јован,

27

Родио се у Јужноафричкој Републици, трећа је генерација исељеника из Србије. Размишља о доласку у Србију и као доказ српског порекла има дедину крштеницу Српске православне цркве и доказе о директном сродству.

Марија,

62

У Франкфурту (Немачка) је од 1995. године и 2010. године се одрекла српског држављанства ради стицања немачког. Планира да се врати у Србију након пензионисања и као доказ српског порекла има Извод из матичне књиге рођених.

Carta Serbica
Carta Serbica

Како се доказује
српско порекло?

Српско порекло може се доказати
достављањем неких од следећих
докумената:

Домаћа јавна исправа или страна јавна
исправа којом се може
утврдити српско порекло подносиоца
захтева; или

Крштеница Српске православне цркве из које се може утврдити српско
порекло подносиоца захтева односно
његовог претка

Уколико се поднетом исправом доказује српско порекло директног претка подносиоца захтева, неопходно је доставити документацију којом се утврђује директно сродство са особом чије се порекло доказује.

Поред једног од ова два услова неопходно је испунити и опште услове за издавање привременог боравка.

Carta Serbica

Како изгледа
поступак?

Предуслов за започињање процедуре је утврђивање Вашег визног статуса. Уколико сте држављанин земље чијим грађанима није потребна туристичка виза за улазак у Републику Србију, у највећем броју случајева можете поднети захтев за привремени боравак без ограничења. Уколико имате дилему да ли је за подношење захтева за привремени боравак неопходна виза, више информација можете добити на сајту Министарства спољних послова. Кораци које је неопходно да предузмете како би сте успешно порекнули поступак налазе се испод.

Carta Serbica

1. ПРИКУПЉАЊЕ НЕОПХОДНЕ
ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Припрема опште и посебне документације је кључни први корак пре подношења захтева за привремени боравак.

Сазнај више

2. ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА

Сву прикупљену документацију неопходно је доставити у најближу полицијску управу Министарства унутрашњих послова за послове са странцима.

Рок за обраду захтева је 30 дана. У случају да захтев за привремени боравак подносите по први пут процедура може трајати дуже због додатних провера.

Привремени боравак по овом основу се издаје на годину дана, уз могућност неограниченог броја продужавања.

3. РАДНА ДОЗВОЛА

Добијање привременог боравка не значи аутоматски и добијање дозволе за рад, већ је за добијање радне дозволе неопходно проћи процедуру Националне службе за запошљавање.

Особе које добију привремени боравак по овом основу имају право на личну радну дозволу, што значи да могу слободно мењати послодавце без ограничења.

Захтев за радну дозволу подноси се најближој филијали Националне службе за запошљавање.

Сазнај више

4. ПРОДУЖЕЊЕ ПРИВРЕМЕНОГ БОРАВКА

Како добијени привремени боравак има ограничено трајање, месец дана пре истека трајања привременог боравка, неопходно је поднети захтев за продужење у најближој испостави МУП-а за послове са странцима.

Сазнај више
Carta Serbica

Пријави се на наш "Newsletter"

© Тачка повратка 2024. Сва права задржана.

Дизајнирано од стране ПопАрт Студија