Свесни смо тога да се живот не своди искључиво на посао и породицу и да је свакоме од нас стало да се друштва у којима живимо трансформишу и унапређују. Такође, свесни смо и колико можемо да научимо од своје дијаспоре. Наша жеља је да створимо платформу на којој би се оваква врста умрежавања дешавала на један продуктиван и ефикасан начин.

У Србији постоје многа струковна удружења и групе, као и изузетно развијен цивилни сектор, чије се области рада могу уклапати у неко од ваших поља интересовања и кроз која свако од нас може дати свој допринос друштвеној трансформацији Србије, у складу са својом експертизом и временом које смо спремни да у то уложимо.

Идеја пројекта Тачка повратка је да успостави базу индивидуа, организација и институција које се на квалитетан и транспарентан начин баве питањима од друштвеног значаја.

Линкови наведени доле су исход мапирања релевантних актера на локалном, покрајинском и националном нивоу, ова листа није коначна и временом ће постајати све већа и свеобухватнија.

Такође, битно је напоменути да не постоји никаква формална повезаност доле наведених организација и институција са пројектом Тачка повратка, наш циљ је да пружимо информације које вам могу бити од значаја и стојимо вам на располагању за све евентуалне сугестије, предлоге, детаљне информације и асистенцију при ступању у контакт са одређеном организацијом и њеним радом.

ДОПРИНЕСИ ВРЕМЕНОМ

Волонтирање – Идеално за млађе генерације наших људи који су рођени у дијаспори а желели би да добију осећај како је то живети у Србији. Поред тога што волонтирањем можемо допринети решавању неког друштвеног проблема, оно такође може допринети нашем личном и професионалном развоју кроз стварање радних навика, стицање нових знања и искустава.

Постоје различити начини како мозете допринети својим временом.

ОЦДоскоп је иницијатива Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и има за циљ успостављање јединствене базе домаћих и иностраних организација активних на територији Србије. На овом порталу можете пронаћи контакте и детаљне информације о организацијама према граду или регији у којој су активни и њиховом пољу деловања.

  • Програм стручне праксе Националне службе за запошљавање.
  • За особе које размишљају о повратку из Немачке може бити занимљив програм ‘’Returning Experts’’ Центра за интернационалне миграције и развој који је подржан од стране ГИЗ-а и Немачке федералне агенције за запошљавање.

ДОПРИНЕСИ ЗНАЊЕМ

Програми и пројекти усмерени ка оспособљавању појединаца да реализују своје идеје се поред класичних метода све више окрећу и менторском раду. Менторство можемо посматрати као двосмеран процес, где ментор и менти стварају сигурно окружење за размену идеја, искустава, контаката, мишљења и наравно подршку.

Уколико свој допринос видите кроз дељење знања са другим људима, могуће је постати део различитих менторских програма.

Менторски програми:

Програм Креативно менторство има за циљ јачање капацитете сектора културе и пружи подршку перспективним професионалцима заинтересованим за усавршавање, умрежавање и размену знања и искуства.

Програм Подели своје знање намењен је женама и усмерен је на изградњу међусобне подршке кроз дељење знања, искустава, јачање солидарности, промоцију добрих узора, умрежавање и оснаживање жена.

ДОПРИНЕСИ НОВЦЕМ

Свесни смо да је све више нас који желимо да допринесемо друштву, али због природе посла којим се бавимо можда нисмо у могућности да издвојимо неопходно време и енергију. За овакве особе, филантропија је један од најефикаснијих начина давања свог доприноса. Србија има велику филантропску традицију и сигурни смо да те вредности и даље живе и да наши људи воле и желе да помогну другима.

Фондације којима је могуће донирати:

Фондација Ана и Владе Дивац спроводи програме усмерене ка избеглим и расељеним лицима, у практичном решавању њихових животних и егзистенцијалних проблема са посебним акцентом на решавању њихових стамбених питања.

Фондација Новак Ђоковић настоји да обезбеди одрживо предшколско образовање за сву децу старости од 3 до 5 година кроз оснаживање локалних институција и организација.

Дечије село има за циљ да деца изласком из њега напустеи систем социјалне заштите јер су оспособљена за самосталан живот.

Блиц фондација је фокусирана на помоћ деци која живе у тешким условима или имају здравствене проблеме кроз изградњу стамбених простора и побољшање услова у нашим болницама.

Фонд Б92 помаже бројне друштвено одговорне пројекте и све донације ће бити искоришћене за њихову имплементацију.

Српски филантропски форум је кровна организација фондација и донатора у Србији и окупља компаније, организације и појединце са циљем промоције филантропије као друштвене вредности.

Траг фондација је један од лидера у области локалне филантропије и друштвене одговорности у Србији која спроводи активности усмерене ка одрживом развоју Србије.

PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER