investment opportunities illustration

Kao jedna od vodećih investicionih destinacija jugoistočne Evrope, Srbija je privukla preko 37 milijardi evra stranih investicija od 2007. godine do danas. Uz tradiciju raširenih ruku, naša zemlja je našla se  na prvom mestu u svetu kao zemlja koja stvara najviše poslova vezanih za direktna inostrana ulaganja na milion stanovnika, prema izveštaju „IBM Global Location Trends 2020“. Povoljna klima kakvu je Srbija stvorila privlači velike kompanije iz sveta, ali i omogućava veći broj prilika za male investitore, otvorivši čitavu lepezu mogućnosti kroz koje dijaspora može da se ekonomski poveže s maticom. 

Za mnoge, ulaganje bi moglo da bude prvi korak ka povratku, posebno ukoliko bi se kroz njega osigurala ekonomska sigurnost i održivost. Kroz konstantnu komunikaciju uspešnim povratnicima, tim Tačke povratka pored pomoći i pravih informacija dobija i uvide u  najčešćapitanja vezana za investiranje u Srbiji koje povratnici imaju. Kako je za pojedince i porodice i dalje najrasprostranjeniji vid investiranja kupovina nepokretnosti realizovali smo program koji omogućava domaće stambene kredite nerezidentima i mogućnost  da lakše postanu vlasnici kuće ili stana  u Srbiji. 

Uložite u nekretnine u Srbiji

Ubrzani razvoj koji se dešava na tržištu nekretnina u Srbiji poslednjih godina ga je učinio jednom od najdinamičnijih investicionih oblasti u zemlji. Za potencijalne povratnike – to je dobra vest: da biste živeli u Srbiji, potreban vam je dom, a ako plan povratka eventualno ne uspe ili bude odložen, biti vlasnik nekretnine se pokazalo kao dobra investicija. 

Iz bliske saradnje Tačke povratka sa Narodnom bankom Srbije i Bankom Poštanska štedionica nastao je novi finansijski proizvod koji nerezidentima donosi još bolje vesti. U pitanju je stambeni kredit osmišljen specijalno za lica koja žive i rade u inostranstvu, a koji omogućava našoj  dijaspori da stekne nepokretnost u Srbiji uz zaduživanje kod domaće banke. Takva nekretnina može da služi kao kuća za odmor ili kao mesto stalnog boravka kada investitor odluči da se vrati u zemlju i nastavi život u Srbiji. 

Pravo da se prijave za kredit imaju srpski državljani koji nisu rezidenti u zemlji i koju su živeli u inostranstvu najmanje 12 meseci pre prijave. Sve informacije o prijavi i ostvarivanju prava na kredit možete dobiti preko Banke Poštanska štedionica

 

Uložite u srpski biznis

Poslednjih godina, Srbija je prepoznata kao destinacija za mnoge IT investicije, što je i bila inspriacija za različite internacionalne kompanije da otvore kancelarije u zemlji. Endava, Microsoft i Ubisoft su samo neke od međunarodnih softverskih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji, čime su smanjili operativne troškove, dok je kvalitet finalnog proizvoda ostao nepromenjen. 

Crowdfunding je već poznat način prikupljanja invsticijana globalnom tržištu, ali u Srbiji je koncept koji tek treba da dobije na većem značaku. Ventu je jedna od pionirskih kompanija na domaćem tržištu koja pomaže razvoj lokalnih privrednih društava/startapa  tako što prikuplja sredstva i ulaganja iz različitih izvora. 

Konačno, od aprila 2020. godine na snazi je prvi srpski zakon koji reguliše poslovanje investicionih fondova, usmeravajući rast tržišta preduzetničkog kapitala u Srbiji. S obzirom da različiti fondovi posluju u zemlji, Belgrade Venture Forum već oko deset godina organizuje trodnevne konferencije koje se tiču investicionog poslovanja na godišnjem nivou. Oko četiri stotine investitora i zainteresovanih lica iz preduzetničkog ekosistema prisustvuje forumu svake godine, gde se oko 30 startapa predstavlja pred okvirno 50 Anđela investitora. Ovakva okupljanja otvaraju nove horizonte u načinu funkcionisanja lokalnih inicijativa kada je investiranje u biznise u pitanju, a za našu dijasporu stvara prilike za dalje povezivanje sa lokalnim tržištem i talentima.

 

*

Kako se ekonomska situacija u Srbiji neprekidno razvija, prilike za ulaganje takođe rastu u različitim pravcima. Ukoliko ste deo srpske dijaspore, sada je dobar trenutak da se raspitate za načine investiranja na tržištu koje vas interesuje i započnete svoj put ka povratku. 

 

Inspirisani ste da uložite? Pišite nam na info@tackapovratka.rs