Saznaj kako danas izgleda živeti i stvarati u Srbiji
Tročlana porodica ide u šetnju po prirodi, majka nosi haljinu na tufne, a mala ćerka belu suknju i šešir

Unapređenje društva u kojem živimo motivacija je za veliki broj pojedinaca da učestvuju u modernizaciji okruženja u kojem stvaraju kroz humanitarne delatnosti, volontiranje ili lično usavršavanje. Sa želјom da od dijaspore učimo i da se sa dijasporom povezujemo, cilј nam je da pomognemo ovakvo umrežavanje na jedan produktivan način.

Niz inicijativa civilnog sektora kao i mnogobrojna strukovna udruženja i grupe čije se oblasti delovanja i rada mogu uklopiti u neko od vaših interesovanja, doprinose transformaciji modernog društva u Srbiji. U skladu sa vremenom i mogućnostima, na raspolaganju su vam različite inicijative koje možete podržati, društveni krugovi kojih možete da postanete deo ali i projekti koji direktno pomažu najugroženijima u zemlјi.

Tačka povratka je tu da pruži informacije kredibilnih pojedinaca, organizacija i institucija koje se na kvalitetan i transparentan način bave pitanjima od društvenog značaja, kao i inicijativa koje mogu pomoći da se društvo u Srbiji i inostranstvu bolјe poveže i sarađuje.

Trudimo se da prikažemo programe na svim nivoima delovanja (lokalni, pokrajinski i državni), na jedan nepristrasan način, sa idejom da listu redovno širimo i dopunjujemo – sugestije i predloge u tom svetlu redovno prihvatamo. Između organizacija, institucija i fondacija koje se nalaze na ovoj stranici i Tačke povratka ne postoji nikakva formalna ili programska povezanost. Svaka saradnja sa prijatelјima i partnerima projekta Tačka povratka je uvek transparentno naznačena u okviru aktivnosti koje se sprovode.

Doprinesi vremenom

Volontiranje – Idealno za sve naše lјudi koji su rođeni u dijaspori a imaju želјu da steknu osećaj kako je to živeti i stvarati u Srbiji. Pored toga što se volontiranjem doprinosi rešavanju odabranog društvenog problema, iskustva mlađih povratnika koji su pružali pomoć na ovaj način potvrđuju da je aktivnost bila od presudne važnosti za sticanje radnih navika, stručnih znanja i novih životnih iskustava.

contribute
contribute-bag

Stručna praksa u kompanijama ili državnim institucijama na ograničeno vreme

  • Program stručne prakse Nacionalne službe za zapošlјavanje.
  • Za osobe koje razmišlјaju o povratku iz Nemačke može biti zanimlјiv program ‘’Integrated Experts’’ Centra za internacionalne migracije i razvoj koji je podržan od strane GIZ-a i Nemačke federalne agencije za zapošlјavanje.
contribute-hands

Volontiranje u humanitarnim organizacijama:

OCDoskop je inicijativa Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i ima za cilј uspostavlјanje jedinstvene baze domaćih i inostranih organizacija aktivnih na teritoriji Srbije. Na ovom portalu možete pronaći kontakte i detalјne informacije o organizacijama prema gradu ili regiji u kojoj su aktivni i njihovom polјu delovanja.

contribute-2

Doprinesi znanjem

Osposoblјavanje pojedinaca da realizuju svoje ideje u Srbiji sve se više okreće sistematizovanom mentorskom radu. Kao dvosmeran proces saradnje u kojem mentor i menti stvaraju sigurno okruženje za razmenu ideja, iskustava, kontakata, mišlјenja i naravno podršku, članovi naše dijaspore mogu ponuditi svoja profesionalna iskustva i vreme da postanu deo nekog od aktivnih programa mentorstva i time pomognu oblikovanju mladih stručnjaka u zemlјi.

contribute-creative

Kreativno mentorstvo

Program Kreativno mentorstvo ima za cilј jačanje kapaciteta sektora kulture i pruži podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva.

contribute-share-knowlage

Podeli svoje znanje

Program Podeli svoje znanje namenjen je ženama i usmeren je na izgradnju međusobne podrške kroz delјenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Doprinesi novcem

Dobrobit za društvenu zajednicu dolazi i od značajne filantropske podrške koju društveno-odgovorni projekti i programi dobijaju od strane pojedinaca i organizacija u Srbiji i inostranstvu. Ukoliko želite da doprinesete na ovaj način i svoja sredstva uložite u neku od inicijativa koje podržavaju razvoj lokalnog društva, fondacije i programi koji aktivno deluju u različitim polјima su:

contribute-3
Fondacija Ana i Vlade Divac

Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi programe usmerene ka izbeglim i raselјenim licima, u praktičnom rešavanju njihovih životnih i egzistencijalnih problema sa posebnim akcentom na rešavanju njihovih stambenih pitanja.

Fondacija Novak Đoković

Fondacija Novak Đoković nastoji da obezbedi održivo predškolsko obrazovanje za svu decu starosti od 3 do 5 godina kroz osnaživanje lokalnih institucija i organizacija.

Dečije selo

Dečije selo ima za cilј da deca izlaskom iz njega napuste i sistem socijalne zaštite jer su osposoblјena za samostalan život.

Blic fondacija

Blic fondacija je fokusirana na pomoć deci koja žive u teškim uslovima ili imaju zdravstvene probleme kroz izgradnju stambenih prostora i pobolјšanje uslova u našim bolnicama.

Humanitarna organizacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić

Humanitarna organizacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić donira sredstva za lečenje mališana u zemlјi i inostranstvu.

Fond B92

Fond B92 pomaže brojne društveno odgovorne projekte i sve donacije će biti iskorišćene za njihovu implementaciju.

Srpski filantropski forum

Srpski filantropski forum je krovna organizacija fondacija i donatora u Srbiji i okuplјa kompanije, organizacije i pojedince sa cilјem promocije filantropije kao društvene vrednosti.

Trag fondacija

Trag fondacija je jedan od lidera u oblasti lokalne filantropije i društvene odgovornosti u Srbiji koja sprovodi aktivnosti usmerene ka održivom razvoju Srbije.

EXIT Fondacija

EXIT Fondacija osnovana je sa idejom da kroz brend EXIT festivala pozicionira sebe kao lidera u mobilisanju javnog mnjenja i donosioca odluka u oblasti razvoja mladih i promocije mira, kreativnih industrija, zaštite životne sredine i brendiranja destinacija.

Fond za razvoj naučnog obrazovanja “Petnica”

Fond za razvoj naučnog obrazovanja “Petnica” osnovali su radnici i saradnici Istraživačke stanice Petnica u cilјu obezbeđivanja nezavisnog i stabilnog finansiranja i razvoja obrazovnih aktivnosti IS Petnica namenjenih mladim talentima, ali i ulaganju u razvoj kvalitetnih i inovativnih programa u širokom spektru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Prijavi se na naš Newsletter