Saznaj kako danas izgleda živeti i stvarati u Srbiji
contribute-hero

Unapređenje društva u kojem živimo motivacija je za veliki broj pojedinaca da učestvuju u modernizaciji okruženja u kojem stvaraju kroz humanitarne delatnosti, volontiranje ili lično usavršavanje. Sa željom da od dijaspore učimo i da se sa dijasporom povezujemo, cilj nam je da pomognemo ovakvo umrežavanje na jedan produktivan način.

Niz inicijativa civilnog sektora kao i mnogobrojna strukovna udruženja i grupe čije se oblasti delovanja i rada mogu uklopiti u neko od vaših interesovanja, doprinose transformaciji modernog društva u Srbiji. U skladu sa vremenom i mogućnostima, na raspolaganju su vam različite inicijative koje možete podržati, društveni krugovi kojih možete da postanete deo ali i projekti koji direktno pomažu najugroženijima u zemlji.

Tačka povratka je tu da pruži informacije kredibilnih pojedinaca, organizacija i institucija koje se na kvalitetan i transparentan način bave pitanjima od društvenog značaja, kao i inicijativa koje mogu pomoći da se društvo u Srbiji i inostranstvu bolje poveže i sarađuje.

Trudimo se da prikažemo programe na svim nivoima delovanja (lokalni, pokrajinski i državni), na jedan nepristrasan način, sa idejom da listu redovno širimo i dopunjujemo – sugestije i predloge u tom svetlu redovno prihvatamo. Između organizacija, institucija i fondacija koje se nalaze na ovoj stranici i Tačke povratka ne postoji nikakva formalna ili programska povezanost. Svaka saradnja sa prijateljima i partnerima projekta Tačka povratka je uvek transparentno naznačena u okviru aktivnosti koje se sprovode.

Doprinesi vremenom

Volontiranje – Idealno za sve naše ljudi koji su rođeni u dijaspori a imaju želju da steknu osećaj kako je to živeti i stvarati u Srbiji. Pored toga što se volontiranjem doprinosi rešavanju odabranog društvenog problema, iskustva mlađih povratnika koji su pružali pomoć na ovaj način potvrđuju da je aktivnost bila od presudne važnosti za sticanje radnih navika, stručnih znanja i novih životnih iskustava.

contribute-1

Stručna praksa u kompanijama ili državnim institucijama na ograničeno vreme

  • Program stručne prakse Nacionalne službe za zapošljavanje.
  • Za osobe koje razmišljaju o povratku iz Nemačke može biti zanimljiv program ‘’Returning Experts’’ Centra za internacionalne migracije i razvoj koji je podržan od strane GIZ-a i Nemačke federalne agencije za zapošljavanje.

Volontiranje u humanitarnim organizacijama:

OCDoskop je inicijativa Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i ima za cilj uspostavljanje jedinstvene baze domaćih i inostranih organizacija aktivnih na teritoriji Srbije. Na ovom portalu možete pronaći kontakte i detaljne informacije o organizacijama prema gradu ili regiji u kojoj su aktivni i njihovom polju delovanja.

contribute-2

Doprinesi znanjem

Osposobljavanje pojedinaca da realizuju svoje ideje u Srbiji sve se više okreće sistematizovanom mentorskom radu. Kao dvosmeran proces saradnje u kojem mentor i menti stvaraju sigurno okruženje za razmenu ideja, iskustava, kontakata, mišljenja i naravno podršku, članovi naše dijaspore mogu ponuditi svoja profesionalna iskustva i vreme da postanu deo nekog od aktivnih programa mentorstva i time pomognu oblikovanju mladih stručnjaka u zemlji.

Kreativno mentorstvo

Program Kreativno mentorstvo ima za cilj jačanje kapaciteta sektora kulture i pruži podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva.

Podeli svoje znanje

Program Podeli svoje znanje namenjen je ženama i usmeren je na izgradnju međusobne podrške kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Doprinesi novcem

Dobrobit za društvenu zajednicu dolazi i od značajne filantropske podrške koju društveno-odgovorni projekti i programi dobijaju od strane pojedinaca i organizacija u Srbiji i inostranstvu. Ukoliko želite da doprinesete na ovaj način i svoja sredstva uložite u neku od inicijativa koje podržavaju razvoj lokalnog društva, fondacije i programi koji aktivno deluju u različitim poljima su:

contribute-3
Fondacija Ana i Vlade Divac

Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi programe usmerene ka izbeglim i raseljenim licima, u praktičnom rešavanju njihovih životnih i egzistencijalnih problema sa posebnim akcentom na rešavanju njihovih stambenih pitanja.

Fondacija Novak Đoković

Fondacija Novak Đoković nastoji da obezbedi održivo predškolsko obrazovanje za svu decu starosti od 3 do 5 godina kroz osnaživanje lokalnih institucija i organizacija.

Dečije selo

Dečije selo ima za cilj da deca izlaskom iz njega napuste i sistem socijalne zaštite jer su osposobljena za samostalan život.

Blic fondacija

Blic fondacija je fokusirana na pomoć deci koja žive u teškim uslovima ili imaju zdravstvene probleme kroz izgradnju stambenih prostora i poboljšanje uslova u našim bolnicama.

Humanitarna organizacija BUDI HUMAN- Aleksandar Šapić

Humanitarna organizacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić donira sredstva za lečenje mališana u zemlji i inostranstvu.

 

Fond B92

Fond B92 pomaže brojne društveno odgovorne projekte i sve donacije će biti iskorišćene za njihovu implementaciju.

 

Srpski filantropski forum

Srpski filantropski forum je krovna organizacija fondacija i donatora u Srbiji i okuplja kompanije, organizacije i pojedince sa ciljem promocije filantropije kao društvene vrednosti.

Trag fondacija

Trag fondacija je jedan od lidera u oblasti lokalne filantropije i društvene odgovornosti u Srbiji koja sprovodi aktivnosti usmerene ka održivom razvoju Srbije.

EKSIT Fondacija

EKSIT Fondacija osnovana je sa idejom da kroz brend EKSIT festivala pozicionira sebe kao lidera u mobilisanju javnog mnjenja i donosioca odluka u oblasti razvoja mladih i promocije mira, kreativnih industrija, zaštite životne sredine i brendiranja destinacija.

 

Fond za razvoj naučnog obrazovanja “Petnica”

Fond za razvoj naučnog obrazovanja “Petnica” osnovali su radnici i saradnici Istraživačke stanice Petnica u cilju obezbeđivanja nezavisnog i stabilnog finansiranja i razvoja obrazovnih aktivnosti IS Petnica namenjenih mladim talentima, ali i ulaganju u razvoj kvalitetnih i inovativnih programa u širokom spektru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Prijavi se na naš "Newsletter"