Saznaj kako danas izgleda živeti i stvarati u Srbiji
Sastanak mladog tima, devojka u prvom planu koristi laptop računar

Povratak u Srbiju može biti jednako stresan kao i preselјenje u novu zemlјu, pogotovo ako ste u dijaspori proveli više vremena i niste upoznati sa svim promenama koje su se tokom godina dešavale. Započinjanje ili nastavak poslovne karijere u Srbiji povezano je sa nizom pitanja na koja smo se potrudili da pronađemo adekvatan odgovor i ponudimo sve relevantne informacije na jednom mestu – sajtu Tačke povratka.

Ukoliko imate upit za koji niste našli podatke ili pitanje koje nismo pokrili – kontaktirajte nas putem e-mail adrese info@tackapovratka.rs

Administracija i logistika

Pri povratku u Srbiju administrativni postupci mogu delovati kao prva velika prepreka. Međutim, sa izmenama u funkcionisanju državne uprave i digitalizacijom, od januara 2020. uspostavlјen je sajt eUprava, koji omogućuje pristup različitim onlajn servisima uprave kojima možete pristupiti i pre povratka u Srbiju i efikasnije organizovati svoj povratak.

 

study
work-card-1

Lična dokumenta

Ako su Vam potrebna dokumenta, ovako možete doći do njih:

Saznaj više
work-2

Carinske olakšice

Jedna od najvažnijih novina za sve naše lјude koji žive i rade van zemlјe a razmatraju povratak u Srbiju jeste izmenjena Uredba o carinskim povlasticama kojom je limit za oslobođanja od plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva koji se uvoze iz inostranstva podignut sa 5.000 na 20.000 EUR ako je povratnik bio u inostranstvu do deset godina, odnosno potpuno je ukinut za one koji su bili van zemlјe duže od 10 godina.

 

Zapošljavanje i pokretanje biznisa

Bilo da ste odlučili da otpočnete svoj biznis ili jednostavno želite da se informišete o tome kako izgleda tržište rada u Srbiji, kod nas možete dobiti sve relevantne informacije.

laptop

Prilike za zapošljavanje

Pogledaj oglase za posao koji su specijalno namenjeni kandidatima sa međunarodnim iskustvom.

Saznaj više

U saradnji sa poslovi.infostud.com platformom razvili smo poseban filter koji poslodavci u Srbiji koriste prilikom postavljanja oglasa za posao.

Sve kompanije koje su zainteresovane da privuku talentovane stručnjake iz dijaspore, kao i kandidate sa međunarodnom i iskustvom mogu učestvovati u ovo programu – a naši povratnici mogu da pronađu prilike za zapošljavanje.

Počev od marta 2020. godine izmenjen je poreski režim obračuna doprinosa i poreza za zapošlјavanje visoko-kvalifikovanih povratnika.

Uz oslobođenja od 70%, za povratnike koji ostvaruju neto zaradu koja 3 ili više puta prevazilazi prosečnu platu u Srbiji, stimuliše se privreda tako da zapošlјavanje stručnih kadrova iz dijaspore postaje dostupnije i povlašćenije i za poslodavce i za zaposlene.

study-card-1

Povlastice za povratnike

Ispod možete dobiti odgovore na većinu pitanja u vezi sa povlasticam za povratnike

study-card-2

Tražim posao

Ako tražite posao, sve informacije oko Vaših obaveza i prava možete saznati ovde:

Saznaj više

Pored državnih institucija i programa za zapošlјavanje, postoje portali na kojima možete pronaći poslove. Jedni od najbolјih primera tih portala su poslovi.infostud.com i Klik do Posla.

Ako Vas pak interesuje zaposlenje u jednoj od najuspešnijih privrednih grana u Srbiji, IT sektoru, informacije možete pronaći i na linkovima HelloWorld.rsPoslovi Startit.

Ako pokrećete biznis, bitno je da razumete ekosistem u kom planirate da poslujete.

Još praktičnih informacija vezanih za preduzetništvo možete pronaći i na sajtu o Preduzetništvu koji je pokrenulo Ministartstvo privrede.

Više informacija i vesti o preduzetništvu i startap kulturi u Srbiji možete saznati na portalima kao što su NetokracijaNova Ekonomija ili Startit.

work-card-4

Pokrećem svoj biznis

Ispod možete dobiti odgovore na većinu pitanja koja se javlјaju prilikom pokretanja biznisa:

Saznaj više
work-3

Nostrifikacija diploma

Za nostrifikaciju inostranih diploma zadužena je Agencija za Kvalifikacije. Od početka 2020. proces nostrifikacije je značajno skraćen i digitalizovan. Više informacija o procesu nostrifikacije možete pronaći na ovom linku a uputstvo za pokretanje postupka priznavanja stranih visokoškolskih isprava radi zapošlјavanja – profesionalno priznavanje se nalazi na ovom linku.

 

Život u Srbiji

Društveni, kulturni i gastronomski aspekt života u Srbiji u velikoj meri utiče na želјu za povratkom. Na portalu Move to Belgrade, možete saznati više o društvenom životu u Beogradu i Srbiji a slične informacije vezane za jug Srbije možete saznati na portalu Južne Vesti dok budući Novosađani na raspolaganju imaju portal 021.

work-card-5

Porodični život

Ispod možete dobiti odgovore na većinu pitanja koja se javlјaju po pitanju porodičnog života:

Saznaj više

Prijavi se na naš Newsletter