Повратак у Србију уме да буде једнако стресан као и пресељење у нову земљу, поготово ако сте ван земље провели више времена и нисте упознати са свим променама које су се током година дешавале.

Управо зато, основан је портал Тачка Повратка, како бисте на једном месту имали све потребне информације које су Вам потребне. Без обзира да ли су Ваша питања административне, логистичке или друге приороде, одговоре можете пронаћи на нашем сајту.

Уколико пак не дођете до свих одговора на нашем порталу, обавезно нам пишите на info@tackapovratka.rs

Администрација и Логистика

При повратку у Србију администрација може деловати као прва велика препрека, међутим државна управа је у јануару 2020 успоставила реформисан и редизајниран сајт еУправа, која многа административна питања и захтеве дигитализује. Тако да ако размишљате о повратку, многе административне ствари можете завршити и пре него што се повратак деси.

Лична Документа

Ако су Вам потребна документа, овако можете доћи до њих:

Сазнај више

Финансијски водич за повратнике

Приликом повратка, битно је имати у виду и финансијски моменат. Крајем 2019, Народна Банка Србије је саставила финансијски водич за повратнике, управо како би нашим људима који се враћају у земљу помогао у том аспекту.

Једна од најважнијих вести за наше људе који живе и раде ван матице јесте да је измењена Уредба о царинским повластицама којом је лимит од 5.000 евра подигнут на 20.000 евра, ако је повратник био у иностранству до десет година, односно потпуно се укида за оне који су били ван земље дуже од 10 година.

Нострификација диплома

За нострификацију иностраних диплома задужена је Агенција за Квалификације. Од почетка 2020. процес нострификације је значајно скраћен и дигитализован. Више информација о процесу нострификације можете пронаћи на овом линку а упутство за покретање поступка признавања страних високошколских исправа ради запошљавања – професионално признавање се налази на овом линку.

Запошљавање или покретање бизниса

Било да сте одлучили да отпочнете свој бизинис или једноставно желите да се информишете о томе како изгледа тржиште рада у Србији, код нас можете добити све релевантне информације.

Тражим Посао

Ако тражите посао, све информације око Ваших обавеза и права можете сазнати овде:

Сазнај више

Поред државних институција и програма за запошљавање, постоје портали на којима можете пронаћи послове. Једни од најбољих примера тих портала су ИнфоСтуд, Клик до Посла или Послонаут. Ако Вас пак интересује запослење у једној од најуспешнијих привредних грана у Србији, ИТ сектору, информације можете пронаћи и на линку Послови Стартит.

Ако покрећете бизнис, битно је да разумете екосистем у ком планирате да послујете.

Покрећем свој бизнис

Испод можете добити одговоре на већину питања која се јављају приликом покретања бизниса:

Сазнај више

Још практичних инфирмација везаним за предузетништво можете пронаћи и на сајту о Предузетништву који је покренуло Министартство привреде као и на порталу Моја Фирма.

Више информација и вести о предузетништву и стартап култури у Србији можете сазнати на порталима као што су Нетокрација, Нова Економија или Стартит.

Који су подстицаји за повратнике?

Од 1. марта 2020. ступиле су следеће мере на снагу.

Подстицаји за повратнике се односе на грађане који нису боравили у Србији у протекле две године, а којима се, уколико се врате и запосле у Србији, умањује основица за обрачун пореза и доприноса у висини од 70 одсто, у трајању од наредних пет година, под условом да им је плата барем 3x већа од националног .

Живот у Србији

Велику улогу у повратку у Србију имају аспекти који нису нужно повезани са економским приликама, већ друштвено-културним аспектом живота. На порталу „Move to Belgrade, можете сазнати више о друштвеном животу у Београду и Србији. Сличне информације везане за југ Србије можете сазнати на порталу Јужне Вести док Новосађани на располагању имају портал 021.

Породични живот

Испод можете добити одговоре на већину питања која се јављају по питању породичног живота:

Сазнај више

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШ „NEWSLETTER“