Povratak u Srbiju ume da bude jednako stresan kao i preseljenje u novu zemlju, pogotovo ako ste van zemlje proveli više vremena i niste upoznati sa svim promenama koje su se tokom godina dešavale.

Upravo zato, osnovan je portal Tačka Povratka, kako biste na jednom mestu imali sve potrebne informacije koje su Vam potrebne. Bez obzira da li su Vaša pitanja administrativne, logističke ili druge priorode, odgovore možete pronaći na našem sajtu.

Ukoliko pak ne dođete do svih odgovora na našem portalu, obavezno nam pišite na info@tackapovratka.rs

Administracija i Logistika

Pri povratku u Srbiju administracija može delovati kao prva velika prepreka, međutim državna uprava je u januaru 2020 uspostavila reformisan i redizajniran sajt eUprava, koja mnoga administrativna pitanja i zahteve digitalizuje. Tako da ako razmišljate o povratku, mnoge administrativne stvari možete završiti i pre nego što se povratak desi.

Lična Dokumenta

Ako su Vam potrebna dokumenta, ovako možete doći do njih:

Saznaj više

Finansijski vodič za povratnike

Prilikom povratka, bitno je imati u vidu i finansijski momenat. Krajem 2019, Narodna Banka Srbije je sastavila finansijski vodič za povratnike, upravo kako bi našim ljudima koji se vraćaju u zemlju pomogao u tom aspektu.

Jedna od najvažnijih vesti za naše ljude koji žive i rade van matice jeste da je izmenjena Uredba o carinskim povlasticama kojom je limit od 5.000 evra podignut na 20.000 evra, ako je povratnik bio u inostranstvu do deset godina, odnosno potpuno se ukida za one koji su bili van zemlje duže od 10 godina.

Nostrifikacija diploma

Za nostrifikaciju inostranih diploma zadužena je Agencija za Kvalifikacije. Od početka 2020. proces nostrifikacije je značajno skraćen i digitalizovan. Više informacija o procesu nostrifikacije možete pronaći na ovom linku a uputstvo za pokretanje postupka priznavanja stranih visokoškolskih isprava radi zapošljavanja – profesionalno priznavanje se nalazi na ovom linku.

Zapošljavanje ili pokretanje biznisa

Bilo da ste odlučili da otpočnete svoj bizinis ili jednostavno želite da se informišete o tome kako izgleda tržište rada u Srbiji, kod nas možete dobiti sve relevantne informacije.

Tražim Posao

Ako tražite posao, sve informacije oko Vaših obaveza i prava možete saznati ovde:

Saznaj više

Pored državnih institucija i programa za zapošljavanje, postoje portali na kojima možete pronaći poslove. Jedni od najboljih primera tih portala su InfoStud, Klik do Posla ili Poslonaut. Ako Vas pak interesuje zaposlenje u jednoj od najuspešnijih privrednih grana u Srbiji, IT sektoru, informacije možete pronaći i na linku Poslovi Startit.

Ako pokrećete biznis, bitno je da razumete ekosistem u kom planirate da poslujete.

Pokrećem svoj biznis

Ispod možete dobiti odgovore na većinu pitanja koja se javljaju prilikom pokretanja biznisa:

Saznaj više

Još praktičnih infirmacija vezanim za preduzetništvo možete pronaći i na sajtu o Preduzetništvu koji je pokrenulo Ministartstvo privrede kao i na portalu Moja Firma.

Više informacija i vesti o preduzetništvu i startap kulturi u Srbiji možete saznati na portalima kao što su Netokracija, Nova Ekonomija ili Startit.

Koji su podsticaji za povratnike?

Od 1. marta 2020. stupile su sledeće mere na snagu.

Podsticaji za povratnike se odnose na građane koji nisu boravili u Srbiji u protekle dve godine, a kojima se, ukoliko se vrate i zaposle u Srbiji, umanjuje osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto, u trajanju od narednih pet godina, pod uslovom da im je plata barem 3x veća od nacionalnog .

Život u Srbiji

Veliku ulogu u povratku u Srbiju imaju aspekti koji nisu nužno povezani sa ekonomskim prilikama, već društveno-kulturnim aspektom života. Na portalu „Move to Belgrade, možete saznati više o društvenom životu u Beogradu i Srbiji. Slične informacije vezane za jug Srbije možete saznati na portalu Južne Vesti dok Novosađani na raspolaganju imaju portal 021.

Porodični život

Ispod možete dobiti odgovore na većinu pitanja koja se javljaju po pitanju porodičnog života:

Saznaj više

PRIJAVITE SE NA NAŠ „NEWSLETTER“