Šabac, 6. jun 2024. – U hotelu „Sloboda“ održana je trodnevna radionica pod nazivom „Implementacija izmenjenih propisa u oblasti boravka i rada stranih državljana u Republici Srbiji“ koju je organizovala Tačka povratka, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Republike Srbije. Događaj su podržali Vestminsterska fondacija za demokratiju (WFD), Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) i GIZ-ov program Centri za migracije i razvoj (Centres for Migration and Development – ZME).

Glavna tema radionice bila je početak primene postupka za digitalnu prijavu za jedinstvene radno-boravišne dozvole za strance, uvedenih izmenama Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca iz 2023. godine, koji je na snazi od 1. februara 2024. godine. Nove dozvole omogućavaju strancima da u jednostavnom, u potpunosti digitalizovanom postupku, ostvare pravo na boravak i rad u Srbiji, a tokom radionice učesnici su razmatrali funkcionisanje tog jedinstvenog portala za strance i usklađivanje postupaka između različitih državnih organa uključenih u ovaj proces.

Radionica je okupila više od 80 predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Bezbednosno-informativne agencije, Kancelarije za informacionu tehnologiju i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, kao i predstavnike Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije. 

Radionica u Sapcu - Tacka povratka

Učesnici su na sesijama razmatrali aktuelne izazove u funkcionisanju portala, predloge za njihovo prevazilaženje, kao i različite mogućnosti za unapređenje koordinacije među institucijama. I pored izazova, zaključeno je da primena jedinstvenog sistema dozvola predstavlja značajan korak napred ka modernizaciji administrativnih procesa i olakšavanju integracije stranih državljana u Srbiji.

Ova radionica, organizovana od strane Tačke povratka, predstavlja važan korak ka unapređenju pravnog i administrativnog okvira za strance u Srbiji, doprinoseći stvaranju povoljnijih uslova za njihovu integraciju i učešće u društvenom i ekonomskom životu naše zemlje, kao i balansiranju prakse kroz bolju koordinaciju državnih organa koji učestvuju u postupku. Pozitivni zaključci radionice ukazuju na predanost svih uključenih strana da zajedno rade na prevazilaženju postojećih prepreka i stvaranju efikasnijeg sistema.