Talenti na okupu - Povratak u budućnost konferencija 2022 SIV Palata Srbija Ivan Brkljač predavanje

Peta po redu konferencija Talenti na okupu – Povratak u budućnost bila je prepuna simbolike:

Susret se odigrao u svečanoj sali “Jugoslavija”, mestu gde je održana i prva konferencija ovog tipa pre pet godina. Počevši od mesta održavanja koje nas je povelo na inspirativnu šetnju po prošlosti, uz oživljavanje originalnog formata susreta uživo, sve do pregleda naših aktivnosti do sada, simbolički smo se vratili našoj misiji i predstavili jednu realnu, progresivnu viziju budućnosti.

Povratak

Konferencija je održana u dva segmenta: prvi se fokusirao na koncept povratka, i tokom tog dela događaja imali smo prilike da čujemo pozdravne reči predsednice Vlade Ane Brnabić, ministra bez portfelja Đorđe Milićevića, ministarke energetike Dubravke Đedović i video obraćanje direktora Uprave za dijasporu Arno Gujona.

Zvanični program konferencije otvorio je direktor Tačke povratka Ivan Brkljač inspirativnim govorom na temu “I ja sam cirkularni migrant”, u kome je izložio lične i profesionalne motive za bavljenje pitanjima dijaspore i povratništva, fokusirajući se na dobrobit koja može iz toga da proistekne.

Potom, direktor kompanije Origin Trail, Branimir Rakić, ispričao je priču na koji način njegova firma angažuje nove web3 i AI tehnologije da bi pomogla problemima sa kojima se kompanije susreću.

Prvi deo konferencije je zatvorio gost iz Irske, zemlje koja sprovodi uspešne programe za povezivanje s dijasporom, Kingsli Ejkins, direktor Networking instituta. On je istakao važnost diverziteta ljudi u rasejanju i naveo više primera oslikavši kako Srbija može da angažuje sopstvenu masivnu dijasporu na nove, dinamične načine.

Usledio je sat vremena pauze rezervisane za aktivno druženje i networking, to jest umrežavanje učesnika konferencije koji su došli iz različitih delova naše dijaspore, što je bio jedan od ciljeva događaja.

Budućnost

Drugi segment konferencije fokusirao se na budućnost. Otvorio ga je Bogdan Gecić, advokat, osnivač i partner Gecić Law, i alumnista Harvarda, koji je istakao značaj obrazovanja u inostranstvu i iskustva koje isto sa sobom nosi, pozvavši mlade da se u što većem broju prijavljuju na strane fakultete, a posebno na Harvard. Prema njegovim rečima, ovakvo studiranje može da se izvede sa malo sredstava jer su uspešnim internacionalnim studentima dostupne mnoge olakšice.

Zatim, na scenu je stupila viša savetnica predsednice Vlade Ana Ilić, koja je izložila dostignuća nacionalne platforme Srbija stvara i predstavila novi projekat “Ložionica” koji donosi nova arhitektonska rešenja restauracije i redefinicije jednog industrijskog prostora u poslovno-kreativno-umetnički kompleks.

Ministarka nauke Jelena Begović je govorila o planovima za Bio4 Kampus, novi naučni kompleks koji treba da ujedini nekoliko visokoškolskih ustanova i naučnih instituta koji se fokusiraju na biomedicinu, bioinformatiku, biotehnologiju i biodiverzitet koji će se prostirati na 20 hektara.

Konferenciju je svojim izlaganjem zatvorio naučni saradnik Instituta za veštačku inteligenciju Dejan Mirčetić, govorivši o mogućnostima primene AI tehnologija u svakodnevnom životu.

Kao redovan deo programa Talenata na okupu, usledio je razgovor – panel diskusija sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, koja je odgovarala na pitanja učesnika i adresirala probleme sa kojima se mladi perspektivni povratnici susreću. Diskusiju je moderirao Ivan Brkljač, a uključivali su se i prisutni ministri prema potrebi.

Događaj je i zvanično zaključen drugom networking sesijom, kao i turama kroz svečani deo palate “Srbija”, nekadašnjeg SIV-a, koje su realizovane u saradnji sa kustosima te institucije.

Još jednom, želimo da se zahvalimo na podršci predsednici Vlade Ani Brnabić, ministarki Dubravki Đedović, ministru Đorđu Milićeviću, i direktoru Uprave za dijasporu Arno Gujonu, kao i svim govornicima i učesnicima konferencije.

Veliko hvala dugujemo i našim saradnicima iz kompanije Brand vision, iz državnih institucija, kao i volonterima bez kojih ovaj događaj ne bi bio realizovan na ovako visokom nivou.

Srećni praznici i vidimo se na sledećem okupljanju 2023. godine!