Kada možete da se prijavite za državljanstvo?

11 дец 2020
Tačka povratka
Komplikovanost procedure
8/10

Prijem u državljanstvo uvek podrazumeva provere i prethodne postupke kako bi se ispunili svi uslovi pa je u tom smislu jedna od složenijih procedura koje možete započeti i uvek je proces koji zbog provera traje i više meseci od podnošenja zahteva.

Potrebno vreme
30-160 dana
Termini
Ministarstvo unutršanjih poslova MUP - Ministarstvo unutrašnjih poslova (engl. Ministry of Internal Affairs) je resorno ministarstvo za policijsku upravu. Zaduženo je za bezbednost građana, imovine i očuvanja vladavine prava. Građani se najčešće susreću sa predstavnicima MUP-a prilikom izdavanja ličnih dokumenata, vozačkih i saobraćajnih dozvola, prijave prebivališta i boravišta stranaca.

Možda je pitanje porekla nešto što Vas vezuje za Srbiju na mnogo različitih načina. Međutim, da biste zaista bili aktivni građanin u punom obimu, morate imate regulisano državljanstvo. Podnošenje zahteva za prijem u državljanstvo Republike Srbije je stoga jedan od prvih logičnih koraka u trajnom regulisanju Vašeg statusa u Srbiji. Zahtev se predaje policijskoj upravi prema mestu Vaše adrese prebivališta, a može se podneti i u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inostranstvu. Više informacija o proceduri za prijem u državljanstvo možete dobiti na sledećem linkuDržavljanstvo Republike Srbije možete dobiti na osnovu kriterijuma koji su propisani Zakonom, i to najčešće u jednoj od sledećih situacija: 

Strani državljani srpskog porekla

Punoletan pripadnik srpskog naroda koji je poslovno sposoban, bez prebivališta u Srbiji, ima pravo na državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva, ako podnese pisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. 

Sticanje državljanstva poreklom

Državljanstvo Republike Srbije poreklom stiče dete (1) čiji su roditelji državljani Republike Srbije, (2) čiji je jedan roditelj državljanin Srbije, a dete je rođeno na teritoriji Srbije, i (3) dete koje je rođeno u inostranstvu, čiji je jedan roditelj državljanin Republike Srbije, a drugi je nepoznat ili bez državljanstva. 

Sticanje državljanstva brakom

Stranac koji je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji može biti primljen u državljanstvo ako podnese pisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

 Sticanje državljanstva na osnovu boravka

Punoletan strani državljanin koji je poslovno sposoban i ima odobreno stalno nastanjenje može postati državljanin ukoliko je tri godine imao neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Da biste ostvarili svoje pravo na prijem u državljanstvo, potrebno je da podnesete zahtev policijskoj upravi prema mestu prebivališta ako ste u Srbiji (ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije ako podnosite zahtev u inostranstvu), sa pratećom dokumentacijom i plaćenim taksama.