Kako najlakše pronaći stan u Srbiji?

11 дец 2020
Tačka povratka

Za početak, možda bi Vam najkomfornije bilo da se negde privremeno smestite na par nedelja ili meseci dok ne pronađete gde biste želeli da živite. Moguće da ste već koristili sajtove za izdavanje stanova i apartmana Airbnb i Booking.com, ili domaće platforme za kratkoročno iznajmljivanje u Beogradu poput Stan na Dan i Apartmani u Beogradu

Ovaj vid smeštaja je značajno skuplji od mesečnog iznajmljivanja, ali može da bude dobra početna stanica ako prvo treba da izvadite nova lična dokumenta ili da pronađete stan u koji ćete se posle preseliti. Ukoliko unapred očekujete da ćete se zadržati duže u prvom smeštaju, uobičajeno je da prvo kontaktirate domaćina i probate da ispregovarate nižu cenu ili bolje uslove za duži boravak, poput povremenog čišćenja i menjanja posteljine. Preporuka od strane drugih povratnika koji su ovaj proces već prošli i da pre rezervacije proverite da li stan ima veš mašinu i sve neophodno u kuhinji, s obzirom da se većina stanova koristi za kraće boravke koji za Vas možda nisu dovoljno dobro opremljeni.

Kada budete spremni da tražite stan koji ćete duže zvati svojim domom, najpopularniji sajtovi za oglašavanje stanova na prodaju i izdavanje su Nekretnine, Halooglasi i Cityexpert. Vodite računa o proceni mesečnih troškova u smislu komunalnih usluga, struje i grejanja, jer razlike mogu biti značajne.

Ukoliko ste pak zainteresovani za stambene kredite i kupovinu nepokretnosti u Srbiji, preporučujemo da pogledate platformu Kredium, koji je osnovao još jedan povratnik, kako bi pojasnio često komplikovane procedure i pomogao ljudima da nađu najbolju ponudu prilikom kupovine nekretnine. Ukoliko nemate regulisan status državljanina Srbije pre nego što se odlučite za kupovinu nepokretnosti, to nije samo po sebi prepreka, jer se pod uslovom reciprociteta kupovina stana u Srbiji dozvoljava stranim državljanima bez izuzetka.