Povratak u Srbiju

Verovatno ćete se od prvog trenutka kada uđete u Srbiju osećati kao da ste stigli kući, ali povratak podrazumeva i jedan niz koraka koji Vas i Vašu porodicu očekuju kako bi Srbija zaista ponovo postala Vaš dom.

Povratak je proces, kako u administrativnom, tako i u ličnom smislu. Tokom doseljavanja, biće perioda kada ćete se možda osećati zbunjeno, nekad nedovoljno informisano a nekada čak preplavljeno informacijama. Moguće je da neki postupci neće ići onoliko glatko koliko ste se nadali i da nisu slični procedurama na koje ste navikli u inostranstvu. Bitno da se u ovoj fazi podsetite da je to deo reintegracije i vid kulturnog šoka koji je svojstven velikim promenama okruženja. Pokušajte da se setite kako ste se osećali kada ste se prvi put odselili u drugu zemlju. Ukoliko pamtite osećaj zbunjenosti ili čak frustracije, znajte da mnogi povratnici prolaze kroz ovo normalno stanje na isti način kao i Vi.

U ovim trenucima, korisno je imati u vidu da je za adaptaciju potrebno vreme. Trudite se da budete strpljivi i fokusirajte se na pozitivno, odnosno šta je ono zbog čega ste se odlučili na povratak. Ukoliko i dalje visoko vrednujete osećaj da ste deo zajednice, da ste u mogućnosti da doprinesete svojoj zemlji i da želite da Vaša deca odrastaju u Srbiji, kao bezbednoj sredini koju razumete i čiji ste deo, ta spoznaja će Vam pomoći da nađete motivaciju i volju za zadatke koji Vam predstoje. 

Podrška je u ovoj fazi od nemerljivog značaja. Vrlo je verovatno da je neko pre Vas već prošao kroz isti misaoni proces u kome se Vi sada nalazite, ili se čak susretao sa istim izazovima. U Srbiji postoji mnogo povratnika koji Vam mogu pomoći ukoliko Vam se čini da u okruženju ne postoji dovoljno razumevanja zašto želite da se vratite. Lični vodič će Vam služiti kao dobra osnova za početne nedoumice, a dodatnu podršku možete dobiti od tima Tačke povratka ili mentora. Ljudi koji su prošli kroz sličan proces najbolje će moći da Vas razumeju, ali i da Vam budu inspiracija i potvrda da je odluka o povratku put do ispunjenog i srećnog života.

Iako se možda čini na prvu loptu da povratak može biti nesavladivo težak, uz prave informacije o tome šta Vas čeka nakon što sletite nazad u Srbiju, postaje lakše planirati i zamisliti kako to izgleda svakodnevni život povratnika ovde. Reintegracija ide postepeno, ali postoje koraci koji se mogu ubrzati, olakšati ili samo kvalitetnije završiti u nizu različitih postupaka. Kako da to uradite predstavljamo u ovim Vodičima.