Započnite lokalni posao

Pre nego što se odlučite da osnujete svoju kompaniju u Srbiji, neophodno je razmotriti sve opcije detaljno. Prva stvar koja se nameće kao pitanje je delatnost poslovanja – da li pružate usluge iz domena programiranja, fotografišete, vršite online prodaju nekih proizvoda, planirate da se bavite analizama bioloških uzoraka, urbanističkim planiranjem ili pružanjem medicinskih usluga. Neke od delatnosti možete registrovati kao preduzetnik (engl. Entrepreneur) a za neke je neophodno da uspostavite kompaniju koja ima ograničenu odgovornost (eng. Limited liability company).

Komplikovanost postupka
2/10

Osnivaje biznisa je jednostavno, elektronsko i veoma efikasno.

Potrebno vreme
2-5 dana
Termini
APR Agencija za privredne registre APR - Agencija za privredne registre je državna agencija koja vodi registre svih privrednih društava, preduzetnika, udruženja, i dr. Ukoliko želite da započnete sopstveni biznis, neophodno je da se prvo registrujete u APR-u.

Takođe, ukoliko ste zainteresovani za neprofitne delatnosti, postoji opcija osnivanja udruženja građana, koje može biti adekvatan oblik za sprovođenje projektnih aktivnosti, društveno-odgovorne inicijative ili rad na većim međunarodnim projektima.

Sistematizovanje ovih podataka izvršeno je od strane Agencije za privredne registre koja na srpskom i engleskom jeziku sadrži detaljna uputstva koja mogu biti od pomoći prilikom registrovanja kompanije, bez obzira na oblik poslovanja za koji se odlučite. U razgovoru sa povratnicima, bilo nam je jasno da problem razumevanja lokalne biznis kulture dolazi i iz nepoznavanja svih pojmova koji su relevatni za pokretanje posla. Rečnik manje poznatih pojmova je tu da pomogne u ovom segmentu, a za sve detaljne savete u vezi sa formom pravnog lica koje osnivate, uvek savetujemo konsultovanje sa poslovnim savetnikom, profesionalnim računovođom i pravnikom.

povratnik iz Španije

Luka Marić

Od Tačke povratka dobio sam niz korisnih informacija koje su mi pomogle da donesem odluku o povratku.

Bitno olakšanje za registraciju preduzetnika ili novog privrednog društva sa ograničenom odgovornošču je što se proces može sprovesti potpuno elektronski, a postupak u smislu neophodne dokumentacije možete pripremiti i pre dolaska u Srbiju. Obrasci i primeri dokumenata za osnivanje su dostupni na sajtu APR, ali su najbolja iskustva povratnika koji su prvi put započinjali biznis uvek bila kada ih je u postupku registracije neko stručno savetovao. Za sva dodatna pitanja i konkretnije upite ili preporuke, možete nas kontaktirati direktno.