Poslovno okruženje u Srbiji

11 дец 2020
Tačka povratka
poslovni vodic

Poslovno okruženje u Srbiji je ekosistem koji se godinama transformiše jednom uzlaznom putanjom. Pored indikatora koji se mogu posmatrati na statističkom nivou, rast i osećaj da je privreda aktivnija, da je komunikacija transparentnija sa državnim organima i da se dosta adminstrativnih procedura digitalizovalo, ubrzalo i uprostilo je utisak koji imaju i preuzetnici i predstavnici malih i srednjih biznisa u Srbiji – oni opažaju smanjenje rizika u poslovnom okruženju, što se može pripisati rezultatima niza reformi koje su do sada realizovane, a naročito uvođenju sistema eUprave.

Analize koje se sprovode na godišnjem nivou ukazuju da i dalje postoji određeni pritisag regulatornog opterećenja – ali da je dijalog države i privrede daleko otvoreniji i proaktivniji. Uz elektronsko prijavljivanje da postanete preduzetnik, i uz digitalizaciju poslovanja na mnogo različtih nivoa, srpska privreda otvorila je mogućnost za kreiranje povoljnije poslovne klime za investicije i ideje povratnika i dijaspore.

Devizno poslovanje je oblast u kojoj se očekuju izmene i modernizacija, ali je unutrašnje poslovanje stabilno i sa uzlaznim trendom koji može biti signal da je pravo vreme da se u Srbiju investira. Pored modernizovanog zakonskog okvira, elektronske adminstracije i niza povlastica za inovacije u privredi vide se i napori da ostvari produbljenija saradnja sa dijasporom – gde se upravo i vidi jedna od misija Tačke povratka. Mi se trudimo da postanemo most za razmenu znanja i informacija između srpskog društva u zemlji i inostranstvu, između ostalog i kroz pomoć prilikom umrežavanja poslovnih prilika za investicije iz dijaspore u Srbiju. Ako mislite da možemo da Vam pomognemo, javite nam se.