Školovanje dece u Srbiji

11 дец 2020
Tačka povratka
Komplikovanost postupka
5/10

Zbog različitih sistema školovanja, neophodno je unapred komunicirati sa Agencijom za kvalifikacije kako bi se dokumentacija pripremila adekvatno, pa je postupak srednje kompleksnosti.

Potrebno vreme
7-10 dana
Termini

Preporučena pošta

Prvi dan u novoj školi često prati trema i pozitivno uzbuđenje. Vaše dete čeka veliki izazov da se prilagodi na drugačiji jezik nastave, obrazovni sistem, različitu sredinu i mnogo novih lica. Važno je i za Vas i za Vaše dete da taj proces bude bez suvišnog stresa koje administrativna opterećenja i nedoumice često mogu da donesu.

Možda ste čuli priče ranijih povratnika da je procedura priznavanja (nostrifikacije) stranih diploma bila dosta komplikovana. Proces je sada mnogo pojednostavljen od kada je nedavno uspostavljena Agencija za kvalifikacije, koja je zadužena za priznavanje osnovnog, srednjeg i visokoškolskog obrazovanja stečenog u inostranstvu. Proceduru nostrifikacije diplome sa osnovnih, master ili doktorskih studija možete završiti potpuno elektronski, što znači i pre dolaska u Srbiju.

Kod upisa dece u školu, potrebno je da dokumentaciju predate lično u Agenciji za kvalifikacije ili pošaljete preporučenom poštom. Uputstvo za priznavanje osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u inostranstvu možete pročitati ovde. Na ovoj strani takođe imate kontakt podatke, pa je korisno da se konsultujete sa Agencijom i pre povratka, kako biste znali šta treba da pripremite od dokumenata dok ste još u zemlji iz koje dolazite. Pored državnih škola koje omogućavaju obavezno osnovno i srednje obrazovanje, u Srbiji već dugi niz godina funkcionišu i različite privatne škole koje nude modernije programe edukacije i koje često prate i međunarodno sertifikovane programe kao što su IB Diploma (International Baccalauerate) ili sistem Cambridge IGCSE. Pregled međunarodnih i privatnih škola možete videti na sledećem linku.

Kod osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja prethodni kontakt sa nadležnom privatnom školskom upravom i Agencijom za kvalifikacije je posebno bitan zbog drugačijih sistema koji u različitim državama funkcionišu, a koji mogu zahtevati pribavljanje dokumentacije ili potvrda koje nisu neophodne u zemlji iz koje dete dolazi.