Uvoz motornih vozila

11 дец 2020
Tačka povratka
Komplikovanost postupka
6/10

Pošto je u pitanju tehnički postupak koji zahteva jedan veći broj dokumenata i ispitvanje saobraznosti, ova procedura potpada pod srednje teške. Prethodna komunikacija sa nadležnim organima je ključna zarad uspešnog okončanja postupka.

Potrebno vreme
7-10 dana

Kao povratnici iz inostranstva, možete uvesti svoje motorno vozila za ličnu upotrebu. Pre dolaska u Srbiju, predlažemo Vam da se obratite Upravi carina i Agenciji za bezbednost saobraćaja, koje su nadležne za postupak uvoza novih i upotrebljavanih vozila iz inostranstva.

U zavisnosti od starosti vozila, motorna vozila se dele na dve kategorije prilikom uvoza: nova vozila (do 6 meseci starosti) i upotrebljavana vozila (starija od 6 meseci). Detalje procedure za uvoz novih vozila možete naći na ovom linku. Sa druge strane, uvoz upotrebljavanih vozila podleže strožoj kontroli, prvenstveno u cilju osiguravanja bezbednosti Vašeg vozila i usklađenosti sa ekološkim propisima. Više informacija u vezi sa uvozom upotrebljavanih motornih vozila možete pronaći na sajtovima Agencije za bezbednost saobraćaja i Uprave Carina.

Pre dolaska, važno je da se dobro informišete o samoj mogućnosti da se Vaše motorno vozilo uveze i registruje u Srbiji. Posebnu pažnju obratite na Potvrdu o saobraznosti (engl. Certificate of Conformity) kako biste se uverili da je Vaš automobil usklađen sa ekološkim i drugim propisima koji su na snazi i da je stoga moguće uvesti ga i registrovati u Srbiji.