Planiranje svoje penzije zahteva ozbiljnu pripremu i uzimanje u obzir onoga što nam je zaista važno, a ne onoga što mislimo da je važno. Mnogima od nas posle dužeg vremena života i rada provedenog u inostranstvu ideja da se vratimo u svoju državu deluje kao primamljiva opcija.

Istraživanja iskustava penzionera povratnika u Srbiju pokazuju da se sve više i više naših ljudi opredeljuje za povratak, ali i pored napora koje naša zemlja čini, u velikom broju slučajeva ćete informacije o povratku dobiti pretražujući internet stranice ili razgovarajući sa prijateljima i rodbinom.

U Tački povratka želimo da objedinimo sve relevantne informacije koje mogu da vam budu od značaja prilikom planiranja provođenja svog trećeg doba u Srbiji.

Cilj nam je da stvorimo platformu koja će omogućiti komunikaciju između penzionera, razmenu iskustava, a takođe i deljenje pravno-birokratskih informacija, saveta i preporuka.

Pored pravljenja finansijskog plana i planiranja logistike povratka, želimo da što više čuvamo svoje zdravlje, da imamo hobije, bogat društveni život i aktivan životni stil.

ZDRAVLJE

Bez obzira na to da li ste penziju stekli u Srbiji ili inostranstvu, u našoj zemlji možete ostvariti pravo na obavezno zdravstveno osiguranje, a država Srbija je takođe potpisnica međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa 29 zemalja, kojima su uređena pitanja priznavanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja, isplate penzija i drugih davanja.

Svaki od ova dva tipa osiguranja ima svoje prednosti i mane, a na vam je da donesete odluku koja najviše odgovara vašim potrebama. Najvažnija razlika između privatnog i državnog zdravstvenog osiguranja je u obaveznosti: privatno osiguranje je dobrovoljno, a državno – obavezno zdravstveno osiguranje. Prava i obaveze u pogledu obaveznog zdravstvenog osiguranja određene su Zakonom o zdravstvenom osiguranju, dok su prava i obaveze kod privatnog zdravstvenog osiguranja određene ugovorom o osiguranju.

Sledeće što razdvaja privatno od državnog zdravstvenog osiguranja je mesto pružanja zdravstvene pomoći i lečenja. Naime, osim u državnim zdravstvenim institucijama, pomoć po osnovu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja možete dobiti i u privatnim ordinacijama, domovima zdravlja i laboratorijama, dok se kod obaveznog morate ograničiti samo na državne ustanove

Najčešći argument u korist obaveznog zdravstvenog osiguranja je to što ono podrazumeva neograničeni mesečni iznos za zdravstvene usluge. Međutim, zbog opremljenosti državnih zdravstvenih ustanova i prosečno vreme čekanja na pregled, mnogi se odlučuju da ipak odu u privatnu bolnicu ili ambulantu, što znači i veće troškove.

Kada je u pitanju dobrovoljno privatno zdravstveno i penziono osiguranje, u korist ovog tipa osiguranja „preteže” više argumenata:

  • dostupnost usluga: ne postoji ograničenje na jednu zdravstvenu ustanovu, jedan grad, a nekad čak ni na jednu državu,

  • mogućnosti izbora: na vama je da izaberete gde i kada želite da se obavi pregled ili intervencija,

  • standard usluga: u privatnim zdravstvenim ustanovama oprema je modernija i novija, nema višemesečnog čekanja i straha da vas niko neće primiti,

  • dodatne koristi kao što su redovni sistematski pregledi.

AKTIVAN ŽIVOT

Iako se većina vas vraća iz razvijenih zapadnih država i navikli ste na određeni kvalitet usluga i mogućnosti za provođenje svog slobodnog vremena, sigurni smo da ćete u Srbiji pronaći sve što vam je neophodno za jedan aktivan i zdrav život.

Dole navodimo neke od mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju:

  • Sa brojnim „wellness“ sadržajima i kvalitetnom uslugom, banje u Srbiji važe za veoma tražene destinacije za za odmor i više informacija o ovome možete dobiti klikom na sledeći link.

  • Pored banja, možete se opredeliti da svoje odmore provedete na nekoj od naših planina ili u nekom od gradova koji obiluju istorijskim i kulturnim sadržajima.

  • Ukoliko imate volju i želju za društvenim angažmanom, možete postati član/ica neke od mnogobrojnih udruženja penzionera, a spisak ovih udruženja možete pronaći na sledećem linku ili se informisati o pitanjima vezanim za život penzionera u Srbiji kroz portal Penzin.

  • U Srbiji takođe imate mnogobrojne mogućnosti za sticanje novih znanja i veština koje pružaju obrazovne institucije, a koje su prilagođene specifičnim potrebama penzionera.

Verujemo u to da svako od nas zaslužuje da treće doba provede aktivno koračajući napred i stoga u Tački povratka želimo da vam ovaj proces olakšamo što je više moguće. Gore navedeni linkovi predstavljaju samo deo baze informacija, saveta i preporuka, a ta baza će vremenom sve više rasti te vas pozivamo da nas kontaktirate i lično sa svojim predlozima i sugestijama, ali i kako biste dobili konkretne informacije u slučajevima kada vam je to potrebno.

PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER