Планирање своје пензије захтева озбиљну припрему и узимање у обзир онога што нам је заиста важно, а не онога што мислимо да је важно. Многима од нас после дужег времена живота и рада проведеног у иностранству идеја да се вратимо у своју државу делује као примамљива опција.

Истраживања искустава пензионера повратника у Србију показују да се све више и више наших људи опредељује за повратак, али и поред напора које наша земља чини, у великом броју случајева ћете информације о повратку добити претражујући интернет странице или разговарајући са пријатељима и родбином.

У Тачки повратка желимо да објединимо све релевантне информације које могу да вам буду од значаја приликом планирања провођења свог трећег доба у Србији.

Циљ нам је да створимо платформу која ће омогућити комуникацију између пензионера, размену искустава, а такође и дељење правно-бирократских информација, савета и препорука.

Поред прављења финансијског плана и планирања логистике повратка, желимо да што више чувамо своје здравље, да имамо хобије, богат друштвени живот и активан животни стил.

ЗДРАВЉЕ

Без обзира на то да ли сте пензију стекли у Србији или иностранству, у нашој земљи можете остварити право на обавезно здравствено осигурање, а држава Србија је такође потписница међународних споразума о социјалном осигурању са 29 земаља, којима су уређена питања признавања радног стажа, здравственог осигурања, исплате пензија и других давања.

Сваки од ова два типа осигурања има своје предности и мане, а на вам је да донесете одлуку која највише одговара вашим потребама. Најважнија разлика између приватног и државног здравственог осигурања је у обавезности: приватно осигурање је добровољно, а државно – обавезно здравствено осигурање. Права и обавезе у погледу обавезног здравственог осигурања одређене су Законом о здравственом осигурању, док су права и обавезе код приватног здравственог осигурања одређене уговором о осигурању.

Следеће што раздваја приватно од државног здравственог осигурања је место пружања здравствене помоћи и лечења. Наиме, осим у државним здравственим институцијама, помоћ по основу добровољног здравственог осигурања можете добити и у приватним ординацијама, домовима здравља и лабораторијама, док се код обавезног морате ограничити само на државне установе

Најчешћи аргумент у корист обавезног здравственог осигурања је то што оно подразумева неограничени месечни износ за здравствене услуге. Међутим, због опремљености државних здравствених установа и просечно време чекања на преглед, многи се одлучују да ипак оду у приватну болницу или амбуланту, што значи и веће трошкове.

Када је у питању добровољно приватно здравствено и пензионо осигурање, у корист овог типа осигурања „претеже” више аргумената:

  • доступност услуга: не постоји ограничење на једну здравствену установу, један град, а некад чак ни на једну државу,

  • могућности избора: на вама је да изаберете где и када желите да се обави преглед или интервенција,

  • стандард услуга: у приватним здравственим установама опрема је модернија и новија, нема вишемесечног чекања и страха да вас нико неће примити,

  • додатне користи као што су редовни систематски прегледи.

АКТИВАН ЖИВОТ

Иако се већина вас враћа из развијених западних држава и навикли сте на одређени квалитет услуга и могућности за провођење свог слободног времена, сигурни смо да ћете у Србији пронаћи све што вам је неопходно за један активан и здрав живот.

Доле наводимо неке од могућности које вам стоје на располагању:

  • Са бројним „wеllness“ садржајима и квалитетном услугом, бање у Србији важе за веома тражене дестинације за за одмор и више информација о овоме можете добити кликом на следећи линк.

  • Поред бања, можете се определити да своје одморе проведете на некој од наших планина или у неком од градова који обилују историјским и културним садржајима.

  • Уколико имате вољу и жељу за друштвеним ангажманом, можете постати члан/ица неке од многобројних удружења пензионера, а списак ових удружења можете пронаћи на следећем линку или се информисати о питањима везаним за живот пензионера у Србији кроз портал Пензин.

  • У Србији такође имате многобројне могућности за стицање нових знања и вештина које пружају образовне институције, а које су прилагођене специфичним потребама пензионера.

Верујемо у то да свако од нас заслужује да треће доба проведе активно корачајући напред и стога у Тачки повратка желимо да вам овај процес олакшамо што је више могуће. Горе наведени линкови представљају само део базе информација, савета и препорука, а та база ће временом све више расти те вас позивамо да нас контактирате и лично са својим предлозима и сугестијама, али и како бисте добили конкретне информације у случајевима када вам је то потребно.

PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER