Prijava boravišta stranca

11 дец 2020
Tačka povratka
Komplikovanost postupka
2/10

Postupak se ili radi automatski, prijava se može obaviti digitalno i procedura je ustaljena i efikasna.

Potrebno vreme
30 min
Termini
Nerezident Nerezident je osoba koja ne živi u Srbiji ili provodi manje od polovine godine u Srbiji.

Ukoliko Vi ili član Vaše porodice nemate srpsko državljanstvo, imate obavezu da se prijavite u roku od 24h od kada ste ušli u Srbiju, a boravak je dozvoljen do 90 dana bez vize (boravak zavisi od državljanstva, pa treba proveriti tačan vizni režim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova). 

U hotelima, kao i drugim ugostiteljskim objektima kao što su hosteli i pansioni, registracija se obavlja automatski, a za drugu vrstu smeštaja potrebno je da se stranac prijavi u policiji, zajedno sa osobom na čijoj će adresi boraviti ili sa vlasnikom ili zakupcem te nekretnine. U Beogradu, prijava stranaca za kratkotrajni boravak se vrši u lokalnoj policijskoj stanici, a spisak područnih policijskih uprava nalazi se ovde. Obrazac prijave i detaljne informacije možete naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Prijava se može obaviti i elektronskim putem preko sajta eUprava ukoliko osoba koja prijavljuje stranca to čini na svoju registrovanu adresu prebivališta.

Ukoliko stranac želi da ostane duže od 90 dana, potrebno je da preda zahtev za privremeni boravak uz dokaz razloga, što može biti zapošljavanje, školovanje, spajanje porodice i slično. Detalje ove procedure naći ćete na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.  Za stalni boravak u Srbiji možete aplicirati ako ste imali odobren privremeni boravak u poslednjih pet godina, a procedura je takođe detaljno objašnjena na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Prijava stalnog boravka je, za razliku od kratkotrajnog, vezana za administrativnu proceduru u Upravi za strance u Savskoj br. 35 u Beogradu, ili u nekoj od područnih policijskih uprava.